Tuesday, September 6, 2016

kenapa sayur ada perbagai warna

Warnakan Makanan Anda, Warna Putih untuk Ketenangan.|
Sayur putih seperti kobis bunga yang juga sejenis sayur dari keluarga 'cruciferous' seperti brokoli, kobis, dan Brussel sprouts mengandungi sulfur yang dikaitkan dengan makanan untuk melawan kanser, menguatkan tisu tulang dan memperbaiki saluran darah.
Kobis mempunyai warna yang lebih gelap di luar dan lebih cerah didalam.
Terdapat 3 jenis kobis; kobis hijau, kobis ungu, kobis savoy or kobis cina. Kesemua kobis mempunyai bahan yang digelar sinigrin. Sinigrin membantu mencegah dari kanser kolon, pundi kencing dan prostat. Kobis juga mempunyai khasiat yang dapat menurunkan kolesterol (LDL) jika dimasak secara stim. Komponen yang dikaitkan dengan serat dalam kobis akan bersimpul dengan asid hempedu dalam sistem penghadaman anda apabila ia di stim. Bila proses ini berlaku, ia memudahkan pengeluaran asid hempedu dan merendahkan kadar kolesterol (LDL). Selain itu, kobis mempunyai kandungan Vitamin K dan C yang tinggi. Kobis savoy daunnya lebih rangup dan sering kali dijadikan sebagai salad bersama bayam dan sayur salad. Jangan kemana-mana kami akan berkongsi pula tentang manfaat kesihatan lobak putih!

No comments:

Post a Comment