hari nie saya nak cerita pasal kepentigan menjaga kesihatan melalui pemakanan ,makanan yang baik dapat memberi impak kesihatan dan productivity seseorang ,antara hidangan yang boleh di amalkan seharian.
Apabila mengisi badan kita dengan nutrien yang diperlukan, ia adalah penting untuk mengetahui bahawa kita tidak melebihi jumlah yang diperlukan. Oleh kerana terlalu banyak makan boleh menyebabkan kesan sampingan kepada kesihatan anda. Oleh itu saya memberi gambaran yang sempurna untuk menunjukkan berapa banyak pengambilan makanan yang anda perlukan untuk kesihatan yang lebih baik. Ingat untuk makan dalam kesederhanaan.
Apabila mengisi badan kita dengan nutrien yang diperlukan, ia adalah penting untuk mengetahui bahawa kita tidak melebihi jumlah yang diperlukan. Oleh kerana terlalu banyak makan boleh menyebabkan kesan sampingan kepada kesihatan anda. Oleh itu saya memberi gambaran yang sempurna untuk menunjukkan berapa banyak pengambilan makanan yang anda perlukan untuk kesihatan yang lebih baik. Ingat untuk makan dalam kesederhanaan.
- Buah-buahan: Buah-buahan memberikan vitamin, mineral dan antioksidan, membekalkan nutrien yang diperlukan untuk sel-sel badan. Buah-buahan memberi pelbagai jenis antioksidan yang melindungi badan anda daripada kerosakan radikal bebas dan meningkatkan sistem imun anda.
- Sayur-sayuran: Sayur-sayuran adalah bekalan yang besar serat yang membantu dalam menyelesaikan masalah penghadaman. Fiber membantu dalam memantau berat badan dan merendahkan kolesterol dan paras gula. warna sayur-sayuran menunjukkan fitonutrien untuk manfaat kesihatan yang berbeza!
- Kekacang: Kekacang adalah sumber zat besi dan protein untuk menyokong pertumbuhan otot dan besi adalah penting untuk memastikan pembuatan hemoglobin yang membawa oksigen ke semua organ-organ. Gantikan kentang goreng anda pada masa snek dengan segenggam kacang.
- Kacang dan lentil: Kacang dan lentil menyediakan protein, dan juga dikenali sebagai satu sumber zat besi. kacang buah pinggang, kacang berpecah, dan tauhu (tofu diperbuat daripada kacang soya) adalah sebahagian daripada sumber-sumber yang terbaik bagi nutrien tersebut.
- Bijirin dan berkanji: bijirin dan sayur-sayuran berkanji adalah sumber serat, zat besi, dan protein. Beras perang, pasta, oat, dan keledek adalah beberapa pilihan yang paling sihat
boleh hubungi saya melalui fb dan whatapps untuk keterangan lanjut
Whatapps 011 12916241


No comments:
Post a Comment